Park Scheybeeck met Huize Scheybeeck

Adres
Velserweg 2
Beverwijk


 
Scheybeek
[slideshow_deploy id=’1414′]
 
Dit park is ontstaan rond 1620 als een van de vele buitenplaatsen in Kennemerland en is genoemd naar de beek die vanuit het duingebied richting de Beverwijkse haven stroomt. Het is circa 5 hectare groot en heeft een bijzondere historische en natuurlijke waarde. Het park is in 2002 aangewezen tot Rijksmonument. 
 
Het park is in de loop der tijd meerdere malen veranderd. Een van de oorspronkelijke elementen is nog de zogenaamde kruikenbeek. De oever van een deel van de duinbeek Scheybeek is bekleed met op elkaar gestapelde aardewerken jeneverkruiken!
 
De hofstede Scheybeeck werd gevestigd op de rand van de strandwal dicht bij het Wijkermeer. Omstreeks 1625 was het eigendom van Laurens Joosten Baeck. Tot de regelmatige gasten van Huize Scheybeeck behoorde onder andere Joost van den Vondel. 
Onder eigenares Anna Elisabeth Geelvinck, weduwe van Nicolaas Pancras en van Jean Lucas Pels, werd in 1744 aan de achterzijde van het huis een koepel toegevoegd. 
Bij de grenswijziging tussen Velsen en Beverwijk in 1818 kwam het voordien bij Velsen behorende gedeelte van de buitenplaats bij Beverwijk. Na 1841 legde men voor het huis een slingervijver aan. 
Tussen 1946 en 1965 was het huis in gebruik als gemeentehuis van Beverwijk. 
Huize Scheybeeck is inmiddels in particulier eigendom, waarin een kantoor gevestigd is.
 
 
terug-fietsenwandelroutes
terug-bezienswaardigheden
 
 
 

Upcoming Events

  • Geen evenementen op deze locatie
  • Reacties zijn gesloten.