Fort Zuidwijkermeer

Adres
Kanaalweg 15
1948 PL Beverwijk


www.hollandsewaterlinies.nl
 
 [slideshow_deploy id=’1479′]
 
Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling is een historisch monument en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.
Een groot gedeelte van de Stelling van Amsterdam is (beperkt) opengesteld voor publiek en is een ideaal dagje uit voor jong en oud. Een bezoek aan de Stelling biedt een kijkje in de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsvoering en -techniek en laat historische verhalen over oorlog en verdediging tot leven komen. Bezoekers van alle leeftijden kunnen op deze bijzondere locaties terecht voor een rondleiding, tentoonstelling of lunch. Ook is de Stelling start- en eindpunt van diverse wandel- en fietstochten door het prachtige Hollandse landschap.
 
Bijzonder aan Fort Zuidwijkermeer is dat zich onder beide keelkazematten kelders bevinden, voorzien van geglazuurde tegels ten behoeve van de vleesopslag. Direct voor het fort ligt de houten kringwetboerderij ‘De Eersteling’ met geniepeilschaal. Het fort staat in een natuurgebied. Fort Zuidwijkermeer werd gebouwd ter verdediging van het acces gevormd door het Noordzeekanaal met de daarlangs lopende dijken en droog blijvende stroken. Het fort kwam gereed in 1903. De drinkwaterreservoirs liggen buiten het fort onder de aarden dekking.
 
 
terug-historie

Upcoming Events

  • Geen evenementen op deze locatie
  • Reacties zijn gesloten.