Buitenplaats Akerendam

Adres
Velserweg 20
1942 LD Beverwijk


Akerendam

De eerste eigenaar van Akerendam was Jan Bicker, telg uit een zeer invloedrijk Amsterdams geslacht. Hij was koopman en scheepsbouwer en ontwikkelde in Amsterdam het Bickerseiland. Akerendam was een van de vele buitens die in de 17e en 18e eeuw door vermogende Amsterdammers werden gesticht aan de Amstel, de Vecht en in het Kennemerland en die dienden om ‘s zomers de stinkende stad te ontvluchten.
 
Ruim 150 jaar zou Akerendam in Amsterdamse handen blijven. In het tweede  kwart van de 18e eeuw werd het huis door Jan Lucas Pels vergroot en verfraaid. Het pand werd voorzien van een monumentaal trappenhuis en een zaal met fraaie geschilderde behangsels en een indrukwekkend stucplafond. De tuin werd uitgebreid en naar de heersende mode voorzien van een grote spiegelvijver, omgeven door een geometrisch patroon van lanen met hoge, strakke hagen en rijkelijk voorzien van sculpturen, vazen en gebeeldhouwde banken.Eind 18e eeuw, toen Gerrit Hooft Gerritsz. eigenaar was, werd de tuinaanleg verlandschappelijkt: het strakke lanenpatroon werd vervangen door slingerende paden en natuurlijk aandoende bosschages. In 1800 werd door de toenmalig eigenaar Johan Arnold Blois van Treslong aan de Velserweg een theekoepel gebouwd met uitzicht over het Wijckermeer. Het meer zou zeventig jaar later worden ingepolderd; nu kijkt de koepel uit over het Stationsplein.
 
Akerendam werd in 1852 verworven door Mr Willem Louis Sluyterman van Loo, vrederechter en later kantonrechter te Beverwijk. Drie van zijn dochters, Frederica Henrietta, Anna Hermina en Paulina Abigaël, bleven ongetrouwd en hielden na de dood van hun ouders Akerendam aan. Zij besloten het huis te bestemmen voor ‘huisvesting en verpleging van vrouwen uit den beschaafden stand, ongehuwd en geen weduwe zijnde, die als onderwijzeres, verpleegster, huishoudster, kinderjuffrouw of in eenige andere betrekking een werkzaam leven hebben geleid en die niet meer, of niet meer ten volle in staat zijn om haar levensonderhoud te verdienen en die ook niet in staat zijn om ten volle in haar levensonderhoud uit eigen middelen te voorzien’.
 
terug-historie
 

Upcoming Events

  • Geen evenementen op deze locatie
  • Reacties zijn gesloten.