Agatha Kerk

Adres
Breestraat 101
1941 EG Beverwijk


[slideshow_deploy id=’1511′]

De kerk is gebouwd in een expressionistische bouwstijl waarin invloeden uit de byzantijnse  en de vroegchristelijke architectuur zijn verwerkt. De architecten waren Joseph en zijn zoon Pierre Cuypers jr.. De kerk wordt gevormd door een grote achtzijdige koepel met daaromheen een krans van straalkapellen, die ook allen gevormd zijn als koepels. De hoofdkoepel is in 1958 verhoogd met een uivormige spits met torenkruis. Deze is ter vervanging gekomen van een paraboolvormige bekroning met een lantaarn.
De hoofdkoepel wordt geflankeerd door acht kleinere koepels, vier zijn er groter en vier kleinere. De vier grotere koepeltjes bevatten zijkapellen. De kapellen zijn ter breedte van een van de acht zijdes en bevinden zich op de hoofdassen van de kerk. De vier kapellen sluiten telkens twee kleinere kapellen in.
Het altaar, de gebrandschilderde ramen en de kandelaars zijn ontworpen door Lambert Lourijsen uit Haarlem. Zeer bijzonder is het oude Mariabeeld uit de 16e eeuw. In 1958 is in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Beiaard een 46 klokken groot carillion op de kerk geplaatst
De tuin van de kerk ligt in wat vroeger de tuin van de pastorie was. De pastorie is ouder en werd al eerder beschermd als rijksmonument.
 
De kerk werd in 1924 ingewijd en had enkele voorgangers. De eerste St. Agathakapel werd rond 885 gebouwd en toegewijd aan de H. Agatha, die volgens de legende een meisje zo wonderbaarlijk redde. De kapel werd een bedevaartskerk. Tijdens de Successieoorlog in 1203 brandde de kerk af, maar kort daarna werd op dezelfde plek een tufstenen kerk in Romaanse stijl gebouwd. In 1400 werd toestemming gegeven het bestaande gebouw te vervangen door een nieuwe kerk in Gotische stijl, een driebeukige hallenkerk met houten gewelfen, compleet met toren. In 1573 werd door de Staten van Holland de katholieke eredienst verboden en kwam de inmiddels verwoeste kerk in 1576 in handen van de hervormden. Toen de katholieke eredienst aan het eind van de 18e eeuwniet langer verboden was, zou het nog tot 1840 duren voordat in de Peperstraat een nieuwe kerk gebouwd werd. Omdat deze te klein was, werd deze in 1924 vervangen door de huidige kerk in de Breestraat.
 
terug-historie

Upcoming Events

  • Geen evenementen op deze locatie
  • Reacties zijn gesloten.