Lezing HGMK door Jos Wienen: ‘Het beleg van Haarlem’

Datum / Tijd
26/09/2019
20:00

Locatie
Museum Kennemerland - Huis van Geschiedenis

Categorie


Jos Wienen is historicus. We hebben hem uitgenodigd om te komen vertellen over het beleg in 1572-1573 van Haarlem, de stad waarvan hij sinds 2016 burgemeester is.

Het Beleg van Haarlem begon 3 december 1572 met een brief van Don Frederik, de zoon van de beruchte hertog van Alva aan de bevolking van Haarlem met de opdracht zich over te geven. Op de weigering volgde een ruim zeven maanden durende belegering. Rond 10 december begonnen de gevechten tussen de Spaanse troepen en een in de stad gelegerd garnizoen van 3000 prinsgezinde soldaten, onder leiding van kapitein Wigbolt Ripperda. Een bestorming mislukte, waarna het beleg begon.

Een poging van de Watergeuzen om Haarlem te ontzetten mislukte. Een legendarische figuur uit de tijd van het beleg is Kenau Simonsdochter Hasselaer, die volgens ooggetuigenverslagen zelf meevocht tegen de Spanjaarden.

De belegering eindigde op 13 juli 1573 toen de stad zich overgaf, waarna enkele duizenden soldaten en burgers werden geëxecuteerd. Het beleg geldt als een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog

Drs. Jos Wienen (1960) studeerde geschiedenis en theologie in Utrecht. In 2001 werd Wienen benoemd tot burgemeester van de gemeente Katwijk. Op 6 juli 2016 werd hij door de gemeenteraad van Haarlem voorgedragen om de nieuwe burgemeester van deze gemeente te worden. Op 21 september 2016 werd hij geïnstalleerd.

Kosten: 5,– ; HGMK-leden gratis. Indien u deze avond € 17,- betaalt, bent u voor een jaar HGMK-lid en heeft u o.a. ook steeds gratis toegang, ook tot het Museum Kennemerland!

Comments are closed.