Lezing HGMK: de Egmonden door Martijn Mulder

Datum / Tijd
20/06/2019
20:00

Locatie
Museum Kennemerland - Huis van Geschiedenis

Categorie


De geschiedenis van Egmond kent vele hoogte en dieptepunten. Het is nauwelijks voor te stellen, dat de speldenprik aan de voet van de duinen zo’n enorme invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het middeleeuws ‘Nederland’. Met de machtige Abdij van Egmond als centrum van het latere graafschap Holland en het Slot op den Hoef als zetel van de graven van Egmond, groeide Egmond uit tot een gebied om rekening mee te houden.

Belangrijkste exponent van de macht en rijkdom is Graaf Lamoraal van Egmont, die zich zou opwerken tot een der belangrijkste edelen van de Lage Landen. Zijn standbeeld siert vandaag de dag de gracht rond de restanten van het stamslot te Egmond aan den Hoef. Na de dood van Lamoraal brak in de 17e eeuw een tweede rijke periode aan, waarbij invloedrijke stedelingen als Nicolaas Witsen, Isaac Lemaire en de beroemde filosoof René Descartes allen kozen voor Egmond als standplaats. Kortom, over de drie dorpen die samen de Egmonden vormen valt een heleboel te vertellen.

Martijn Mulder (47) is schrijver/journalist en in zijn vrije tijd inmiddels al weer vele jaren voorzitter van Stichting Historisch Egmond. Hij verzorgt lokaal maar ook internationaal rondleidingen en geeft lezingen over verschillende Egmondse onderwerpen.

De entree is voor leden van het HGMK gratis, anderen betalen € 5,-. Indien u deze avond € 17,- betaalt, bent u voor een jaar HGMK-lid en heeft u o.a. ook steeds gratis toegang, ook tot het Museum Kennemerland!

Comments are closed.