Adriaan van Dis Literaire ontmoeting

Datum / Tijd
15/01/2019
20:00

Locatie
Kennemer Theater

Categorie


Auteur, journalist en televisiepresentator Adriaan van Dis komt naar Beverwijk. In 1983 debuteerde hij als schrijver met de novelle Nathan Sid. Zijn meest recente werk is In het buitengebied (2017) en in november 2018 verschijnt een door Joost Roelofsz geïllustreerde heruitgave van Zilver.

Adriaan (1946, Bergen NH) heeft een veelzijdig oeuvre, waarvoor hij vele prijzen won, zoals de Constantijn Huygensprijs, de Trouw Publieksprijs en de Libris Literatuurprijs. Hij groeide op in een Indische familie, wat een belangrijk thema vormt in zijn werk. Hij debuteerde in 1983 met de roman Nathan Sid. Het succes van dit boek werd elf jaar later nog overtroffen door de bestseller Indische duinen. Samen met Familieziek en Ik kom terug (2014) vormen deze autobiografische romans de zogenaamde Indië-romans. Reizen is het thema in Een barbaar in China en De wandelaar. Daarnaast schreef hij romans over een hoofdpersoon die zich niet wil conformeren (Zilver en Dubbelliefde), romans met een brede sociale thematiek (Palmwijn, De wandelaar, Tikkop), essays, toneel en poëzie. Enkele van zijn romans werden vertaald.

Adriaan van Dis geniet ook bekendheid door zijn tv-optreden, zoals het populaire boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis dat hij presenteerde (1983-1992, 1999-2002) en zijn reisprogramma’s Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië. Ook schuift hij regelmatig aan bij De Wereld Draait Door. Voor dit programma presenteert hij sinds 2012 aan de vooravond van de Boekenweek Hier is… Adriaan van Dis.

In november 2018 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact een door Joost Roelofsz geïllustreerde heruitgave van Zilver.

Comments are closed.